Semua modul drupal hosting

Januari 31, 2017

Saya sudah mula siri ini dengan post mengenai apa ciri-ciri akan dinilai apabila memilih DIY Drupal penyelesaian hosting. Kami akan bermula dengan penyelesaian yang paling mudah dan paling awal daripada mereka semua, Aegir. Pertama, tatanama. Aegir ialah Tuhan laut dan lautan dalam cerita rakyat Norse, sama seperti Varuna di tuhan Hindu. Jika Drupal dikaitkan dengan titisan air, ia hanya masuk akal untuk mengaitkan banyak laman web Drupal dengan sesuatu yang berkaitan dengan laut atau lautan selepas semua! Dan Aegir berdiri benar untuk metafora ini.

hosting

seni bina Aegir

Aegir mempunyai pandangan yang keras kepala dari sebuah laman Drupal. Daripada harus teras dan satu set modul dan tema mendaftar masuk, Aegir mencadangkan pendekatan berasaskan Makefile. Bekas model bekerja sama dengan baik pada Aegir, seperti yang kita akan lihat. A Makefile Drush adalah lebih seperti gambar kod tapak Drupal anda. Ia mengandungi versi setiap modul yang digunakan, semua patch digunakan kepada mereka, dan arahan pemasangan tertentu. Semua konfigurasi yang disimpan di dalam ciri-ciri dan Aegir banyak bergantung kepada aliran kerja berdasarkan ciri. Set Makefiles, modul dan arahan yang ditandai sebagai profil drupal tunggal. dan ini merupakan satu "platform", dalam Aegir lingo. Setiap platform boleh mempunyai beberapa keadaan (atau laman web) yang berjalan pada Aegir.

Sebagai contoh, laman web ini akan dimodelkan sebagai "blog lakshminp" platform dalam Aegir. Ini akan terdiri daripada satu set contrib dan adat modul, tema dan ciri-ciri yang ditandai sebagai profil Drupal tunggal. Ini boleh menjadi profil adat, atau beberapa profil contrib, seperti Panopoly. Akan ada beberapa tapak menjalankan "blog lakshminp" platform, seperti laman web secara langsung, versi pementasan, versi dev mana saya menambah ciri baru atau menetapkan pepijat. Setiap Multisites ini akan menggunakan pangkalan kod yang sama dan akan dimodelkan sebagai Multisites Drupal.

Jika setiap laman web anda adalah seperti yang unik sebagai salji, maka anda akan mempunyai untuk mewujudkan platform Aegir di setiap kawasan dan menjalankan satu contoh laman web pada platform itu. Sebagai rumusan, Aegir sesuai dengan anda jika anda mempunyai laman web dengan fungsi yang serupa / ciri-ciri, kerana ada overhead pentadbiran kurang terlibat. Berikut adalah di mana Aegir bersinar. Jika anda menghadapi kemas kini keselamatan kritikal dalam teras atau modul contrib, anda perlu untuk mewujudkan satu platform baru dengan menampal modul masing-masing dan hanya memindahkan semua contoh-contoh laman web dari platform lama kepada yang baru.

Aegir terletak pada 3 tiang, Hostmaster, peruntukan dan Drush. Hostmaster ialah memasang profil Drupal 7 yang berlangsung frontend Aegir itu. Peruntukan asasnya bahagian belakang Hostmaster dan mengandungi satu set arahan Drush seperti mengesahkan platform baru, mewujudkan keadaan baru, sambil menambah pelayan lain-lain Terdapat istilah lain yang anda akan mendengar sering apabila membincangkan tentang Aegir, seperti Eldir. tema lalai Hostmaster (bijak dinamakan, kerana Eldir adalah hamba Aegir), dan Hosting. set modul yang kuasa profil pemasangan Hostmaster. Ini adalah di mana anda perlu untuk meletakkan tangan anda pada jika anda mahu untuk memperluaskan fungsi Aegir ini.

Semua tapak modul drupal hosting contoh dari

memasang Aegir

Pengambilan terbaik untuk memasang Aegir adalah dengan menggunakan sumber terbuka shell rumit skrip yang disediakan oleh penduduk bagus di Omega8. Anda boleh cuba memasang setup Aegir sambil membaca catatan ini. Saya telah diuji pada DigitalOcean (itulah link affiliate BTW) kotak dan screenshot yang disertakan dari sana. Ia tidak boleh terlalu berbeza pada pembekal VPS lain. Omega8 mengesyorkan menggunakan sistem Debian 8 memasangnya, yang anda boleh berbuat demikian dalam antara muka DigitalOcean,

setup DNS DigitalOcean untuk Aegir

Saya mencadangkan bahawa anda menggunakan kotak $ 10 untuk mencuba persediaan. Anda sentiasa boleh skala sehingga masa lain (sangat mudah, itu). Pastikan anda mampu untuk SSH sebagai root ke dalam sistem. Selepas ini, anda perlu memuat turun dan menjalankan pemasangan pra skrip,

Ini akan memasang skrip lain yang dipanggil boa. BOA adalah singkatan Barracuda Octopus dan Aegir. Barracuda ialah sistem asas yang akan memasang contoh utama kebergantungan Aegir, OS yang berkaitan dan platform Hostmaster itu. Octopus adalah nama yang diberikan kepada satu atau lebih "satelit" keadaan di mana anda boleh memasang platform. Aegir, kerana, baik, sistem dikuasakan olehnya. Pada dasarnya, persediaan BOA minimum yang terdedah akan terdiri daripada satu mesin, dengan Barracuda dan Octopus berjalan bersama Aegir.

The Aegir model laman web drupal

Kami telah melihat bagaimana Aegir melihat tapak anda, iaitu sebagai contoh platform Aegir. Langkah pertama dalam mewujudkan sebuah laman web baru atau mengimport laman web yang sedia ada ke dalam Aegir mewujudkan platform daripada itu. platform boleh menjadi sebagai canggih sebagai Makefile Drush. atau hanya pangkalan kod laman web anda yang sedia ada. Aegir boleh menikmati kedua-duanya, tetapi mencadangkan pendekatan yang pertama, untuk 2 sebab:

  • pangkalan kod kami adalah tanpa lemak kerana ia mengandungi hanya metadata, bukan kod itu sendiri, iaitu nama-nama modul, lokasi (di mana untuk memuat turun mereka atau git klon mereka dan lain-lain), versi, patch tepat untuk digunakan. Saya lihat Drupal codebases berkembang besar salahnya dan mengambil banyak masa untuk mengklon dan persediaan. A membina Drush Makefile berasaskan, terutama apabila digunakan bersama-sama dengan strategi caching kerja-kerja seperti azimat. Selain itu, terdapat juga tiada pertindihan kod.
  • Tidak ada cara hack atau Quickfix yang boleh meresap ke dalam kod anda, kerana setiap patch kecil teliti didokumenkan dalam Makefile itu.

Jadi, Makefile atau sebaliknya, langkah pertama anda adalah untuk mengeluarkan pangkalan kod anda pada jalan yang disyorkan oleh Aegir dan biarlah Aegir mengesahkan ini. Apabila platform ini berjaya disahkan, anda boleh mula menambah tapak ke platform itu.

menjalankan kemas kini

laman web e-dagang pelanggan Acme ini boleh menjadi platform, dan tapak hidup mereka, suatu unsur platform ini. Mari kita andaikan bahawa anda mempunyai 4 pelanggan lain dengan set yang sama ciri-ciri, anda boleh menambah contoh bagi setiap daripada mereka di platform yang sama. Sekarang, jika terdapat kemas kini keselamatan untuk salah satu daripada modul dalam platform ini, anda mewujudkan satu platform baru dengan menetapkan untuk modul itu, dan memindahkan semua contoh-contoh dari platform yang lebih tua untuk satu yang lebih baru.

Aegir boleh menjalankan Drupal 8

Aegir selesa boleh menjalankan laman Drupal 8 dan paling popular Drupal 8 pengagihan itu. Ideanya di sini adalah yang sama, iaitu platform-dictionary laman web, dan mewujudkan keadaan baru keluar dari platform itu. Terdapat beberapa batasan walaupun, pada masa penulisan ini, Aegir tidak menyokong komposer berdasarkan Drupal 8 aliran kerja, yang IMO bukanlah satu amalan arus perdana di D8 lagi. Ini tidak seharusnya menghalang anda daripada menggunakan Aegir untuk melancarkan dan menguruskan Drupal 8 tapak. Ada juga percubaan untuk menjalankan rangka kerja PHP lain di Aegir dengan pelbagai peringkat kejayaan. Ini boleh menjadi ciri pembunuh jika dilaksanakan.

tally akhir

Sebagai salah satu daripada pelaksanaan pertama dan terawal DIY Drupal hosting, Aegir adalah timbunan yang dicuba dan diuji. Omega8 mempunyai sokongan yang sangat baik dan menyediakan dihoskan keadaan Aegir. shoutout besar kepada mereka bagi bahagian-bahagian yang besar sumber terbuka perniagaan mereka kembali kepada masyarakat.

kekuatan Aegir adalah kesederhanaan dan penjajaran rapat dengan nuansa Drupal, seperti multisite, Drush, profil pemasangan dan lain-lain Ia berfungsi terbaik untuk menjalankan kemas kini pukal di seluruh laman. Ini jenis aliran kerja adalah Sesuai untuk sejumlah besar laman web yang mempunyai profil yang sama. Ex: Universities, laman gaya brochureware.

Walaupun ia berfungsi dengan baik untuk satu segmen, platform dan model berdasarkan ciri tidak adalah sesuai untuk semua tapak. Perkara ini membawa kepada mewujudkan satu lagi alat yang hebat dalam ekosistem DIY, yang kita akan melihat yang akan datang.

Jangan ketinggalan mesej terkini saya mengenai Drupal. Layari di bawah!

Menonton video ini!

Artikel berkaitan

Aspek carian apache Solr drupal hostingNota: terima kasih khas tambahan untuk Doug Vann untuk memberikan motivasi untuk akhirnya hantar post blog ini! Pada awal 2016, apabila API Carian dan modul Solr berkaitan untuk Drupal 8 adalah pada awal alpha ...
laman Multi hosting drupalJika anda menjalankan lebih daripada satu tapak Drupal, anda boleh memudahkan pengurusan dan boleh menaik taraf laman web anda dengan menggunakan ciri berbilang tapak. Berbilang tapak membolehkan anda untuk berkongsi Drupal tunggal ...
Hosting beberapa tapak drupalTerdapat banyak sebab mengapa pentadbir sistem atau pemaju boleh memilih untuk menjadi tuan rumah beberapa tapak pada pelayan yang sama dalam konfigurasi multisite. Sebagai contoh, tatarajah itu boleh: ...
Suapan xml penghurai drupal hostingBerikut adalah pengenalan ringkas kepada RSS Feeds, bagaimana ia berfungsi, dan mengapa ia digunakan. Apakah yang dimaksudkan dengan RSS Feed? RSS (Really Simple Syndication) suapan adalah cara untuk anda untuk memberitahu pelawat anda dan ...
Miglior hosting tema drupalApa yang Drupal? Drupal adalah kandungan sumber platform pengurusan terbuka yang boleh dimuat turun dan digunakan secara percuma. Ia terdiri daripada satu kumpulan teras fail yang standard pada semua pemasangan, ...