rujukan perbendaharaan kata drupal hosting

Bagaimana untuk menguruskan taksonomi dalam Drupal

Dalam Drupal taksonomi digunakan untuk menyusun dan mengklasifikasikan kandungan di laman web anda. Sebagai contoh, apabila anda mencipta item kandungan (nod) anda boleh menambah tag yang berkaitan dengan subjek ini, kandungan, dan lain-lain nod. Apabila pengguna mengklik pada tag tersebut pada frontend laman web anda, semua nod yang mengandungi tag yang akan disenaraikan. Dalam Drupal tag dirujuk sebagai segi taksonomi. Sepenggal boleh dimasukkan ke dalam seberapa banyak nod yang anda mahu. segi taksonomi dikumpulkan ke dalam kosa kata. Anda boleh memasukkan banyak istilah dalam satu kumpulan perbendaharaan kata tetapi ia tidak digalakkan untuk mewujudkan satu perbendaharaan kata yang terlalu besar (anda boleh berpecah kepada beberapa kumpulan perbendaharaan kata). Sebagai contoh, anda boleh mempunyai perbendaharaan kata yang dipanggil Bandar yang terdiri daripada syarat-syarat seperti New York. London. Paris. dan lain-lain

rujukan drupal perbendaharaan kata hosting dilihat pada

Dalam tutorial ini kita akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membuat dan mengedit kosa kata, bagaimana untuk menambah syarat-syarat untuk perbendaharaan kata yang dan menguruskan yang sedia ada, dan bagaimana untuk menambah medan jangka untuk jenis kandungan, supaya anda boleh memasukkan tag dalam nod.

Menambah dan Urusan Tatabahasa

Untuk menguruskan perbendaharaan kata, istilah dan apa-apa yang berkaitan dengan taksonomi, log masuk ke panel admin Drupal anda, klik pada tab Struktur dalam bar navigasi atas dan pada halaman yang dibuka klik pada Taksonomi. Pada halaman seterusnya yang terbuka anda akan melihat jadual dengan semua kosa kata yang sedia ada. Drupal datang dipratatarajahkan dengan satu perbendaharaan kata yang bernama Tag. bidang A ditambah secara lalai untuk dipratatarajahkan jenis kandungan artikel. Bidang ini dikonfigurasikan untuk bekerja dengan ini Tags kumpulan perbendaharaan kata. Ini bermakna bahawa apabila anda membuat artikel anda boleh menentukan tag untuk artikel itu dan mereka akan secara automatik dimasukkan sebagai terma dalam Tags perbendaharaan kata. Kami akan datang untuk menambah bidang jangka untuk jenis kandungan dan berkaitan mereka kepada sekumpulan perbendaharaan kata kemudian dalam tutorial ini.

Pada halaman Taksonomi daripada klik panel admin pada butang sunting perbendaharaan kata dengan perbendaharaan kata yang sedia ada untuk mengedit tetapan, atau klik pada butang Add perbendaharaan kata yang berada di atas sudut kiri bahagian atas meja untuk menambah kumpulan perbendaharaan kata baru:

Dalam kedua-dua kes tetapan adalah sama. Anda boleh menambah / menukar nama perbendaharaan kata dan termasuk keterangan. huraian adalah pilihan dan ia hanya dipaparkan dalam panel admin untuk memberikan beberapa maklumat lebih lanjut mengenai perbendaharaan kata:

Selepas anda selesai dengan tetapan klik pada butang Simpan.

Menambah dan Urusan Syarat

Sebaik sahaja perbendaharaan kata yang dicipta anda boleh menambah istilah kepadanya. Sudah tentu, anda juga boleh menambah istilah untuk perbendaharaan kata yang sedia ada. Pada halaman Taksonomi panel admin terdapat beberapa butang lain untuk setiap perbendaharaan kata: terma senarai dan menambah istilah. Butang segi senarai akan memaparkan halaman dengan syarat-syarat keluar dalam perbendaharaan kata itu; anda boleh mengedit tetapan bagi syarat-syarat ini, anda boleh menukar perintah mereka, dan anda juga boleh menambah istilah baru. Jika anda mahu untuk menambah terma baru secara langsung, hanya klik pada butang segi add:

rujukan drupal perbendaharaan kata hosting URL address tetapi

Sebagai contoh, kita telah membuat perbendaharaan kata yang dipanggil Bandar dan kini kami mahu menambah istilah (mis New York. London. Dan lain-lain) kepadanya.

Klik pada butang segi add akan memaparkan halaman dengan tetapan istilah yang anda perlu konfigurasi. Taipkan nama untuk jangka masa dan secara pilihan penerangan dalam medan yang sesuai:

Nama ini akan dipaparkan pada frontend sebagai tag, sebagai contoh, atau item menu (di mana sahaja anda memasukkan istilah). Ia boleh terdiri daripada lebih daripada satu perkataan. Secara lalai bidang bagi keterangan yang juga dikonfigurasikan untuk kelihatan pada frontend itu. Ini bermakna bahawa jika anda menaip penerangan, ia akan ditunjukkan pada frontend pada halaman yang menyenaraikan nod mempunyai tempoh / tag tertentu diberikan kepada mereka.

Di bawah kawasan teks bagi keterangan yang ada medan yang berlabel URL alias. Dalam bidang yang anda boleh menentukan URL yang ramah istilah. Secara lalai, jalan untuk istilah taksonomi mempunyai bentuk taksonomi / jangka / 2. bermaksud alamat URL jangka akan menjadi sesuatu seperti yourdomain.com/taxonomy/term/2. Jika anda menaip alias URL, tidak menaip alamat URL keseluruhan tetapi hanya jalan yang ditambahkan ke alamat URL asas. Sebagai contoh, jika laman web anda boleh diakses di yourdomain.com. yang bermaksud bahawa Drupal dipasang terus di dalam direktori public_html di akaun hosting Drupal anda, nama istilah ialah New York dan anda mahu alamat URL untuk menjadi yourdomain.com/new-york. kemudian hanya menaip baru york dalam bidang untuk URL alias. Sekarang apabila seseorang menggunakan yourdomain.com/new-york alamat URL (dan juga URL asal alamat-mis. Yourdomain.com/taxonomy/term/2), semua item di laman web anda yang mengandungi istilah New York akan disenaraikan.

Klik pada butang Perhubungan untuk mengubah induk terma dan berat:

Secara lalai, istilah ditambah secara langsung di bawah akar, yang bererti bahawa ia tidak mempunyai tempoh ibu bapa. Anda boleh, bagaimanapun, membuat ia kanak-kanak daripada satu penggal lagi. Berat jangka menentukan kedudukannya berkenaan dengan syarat-syarat yang lain dalam halaman Senarai Syarat dalam panel admin (ini adalah laman di mana syarat-syarat milik perbendaharaan kata tertentu disenaraikan). Terma dengan berat badan yang lebih kecil disenaraikan di atas terma dengan berat badan yang lebih berat. Walau bagaimanapun, yang lebih mudah untuk menyusun semula semua terma langsung pada halaman Senarai Syarat. Kami akan datang itu sedikit lebih bawah dalam tutorial ini.

Selepas anda mengkonfigurasi seting jangan lupa untuk klik pada butang Simpan.

Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, pada halaman yang menyenaraikan semua kosa kata jika anda klik pada butang segi senarai untuk perbendaharaan kata tertentu ia akan menunjukkan sebuah meja dengan syarat-syarat dalam perbendaharaan kata bahawa:

Dalam contoh kami, kami telah menambah dua penggal ke bandar-bandar perbendaharaan kata.

Apabila anda berlegar penunjuk tetikus ke atas tempoh anda boleh melihat alamat URL bagi istilah tersebut. Anda boleh mengedit tetapan bagi mana-mana terma dengan klik pada butang edit itu. Tetapan adalah sama seperti apabila menambah istilah baru. Anda juga boleh menambah istilah baru dengan klik pada butang jangka Add yang berada di atas sudut kiri bahagian atas meja. Untuk menyusun semula terma-terma dalam jadual di gunakan butang empat anak panah yang di hadapan nama setiap penggal. Hanya berlegar penunjuk tetikus di atas butang, tekan dan tahan butang tetikus kiri, dan seret dan lepaskan jangka di tempat yang dikehendaki. Anda juga boleh menyusun semula mereka dengan menukar berat baris.

Mana-mana kaedah yang anda gunakan, ini bukan sahaja akan menukar susunan terma dalam jadual pada halaman Senarai Syarat, tetapi juga, sebagai contoh, pada halaman edit / mewujudkan untuk nod dari jenis kandungan yang mempunyai Term jenis medan rujukan ditambah dengan Pilih senarai atau Kotak butang / radio widget. Ini seterusnya akan menukar susunan tag yang dipaparkan pada frontend itu. Untuk maklumat lanjut mengenai jenis bidang dan widget menyemak tutorial pada jenis medan dalam Drupal.

Dengan menggunakan tab yang berada di penjuru kanan bahagian atas halaman, anda boleh mengemudi antara halaman Senarai Syarat, page pengeditan di mana anda boleh menukar nama dan perihalan perbendaharaan kata, dan halaman di mana anda boleh menguruskan bidang taksonomi dan bagaimana ia dipaparkan:

Secara lalai, bidang yang ditambah kepada mana-mana perbendaharaan kata baru ada nama dan perihal terma dalam perbendaharaan kata. Anda boleh menambah lebih banyak bidang, jika anda mahu. Anda juga boleh menukar tetapan satu bidang yang sedia ada, dan menukar mana yang boleh dilihat atau tersembunyi di frontend itu. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk melakukannya menyemak tutorial dalam menguruskan bidang dalam Drupal. Ia ditulis untuk jenis kandungan khususnya, tetapi prinsip menambah dan menguruskan bidang taksonomi adalah betul-betul sama.

Apabila anda menambah satu bidang baru daripada tab Urus telah disiapkan, ia akan ditambah pada halaman membuat / mengedit untuk semua terma dari perbendaharaan kata tertentu. Dan jika anda tidak menetapkan bidang yang hendak disembunyikan (dilakukan dari tab paparan Urus) nilai padang juga akan dipaparkan pada frontend. Sebagai contoh, kita mahu menambah bidang gambar untuk syarat-syarat daripada contoh Bandar kami perbendaharaan kata. Oleh itu, kita pergi ke laman Senarai Syarat perbendaharaan kata, kita klik pada tab Urus bidang dan kami menambah jenis medan Image. Kami mahu ia dapat dilihat pada frontend supaya kami pergi Urus tab paparan dan kita memastikan bahawa ia tidak ditetapkan ke Tersembunyi. Sekarang kita mahu untuk menambah imej untuk tempoh New York jadi kami mengedit istilah dan kita menggunakan medan yang baru ditambah untuk memuat naik imej. Setelah dimuat naik imej akan dipaparkan pada frontend itu. Ia akan ditunjukkan pada halaman yang menyenaraikan semua nod mengandungi tag New York (mis yourdomain.com/new-york dan / atau yourdomain.com/taxonomy/term/2).

Menambah perbendaharaan kata untuk Jenis Kandungan dan Syarat untuk Nod

Selepas anda telah mencipta satu perbendaharaan kata, untuk dapat memasukkan istilah / tag dalam nod yang anda terbitkan di laman web anda, anda perlu menambah Term jenis medan merujuk kepada jenis kandungan (s). Apabila anda menambah medan yang anda akan digesa untuk memilih perbendaharaan kata yang. Apabila anda membuat / mengedit nod itu jenis kandungan anda akan dapat untuk memilih istilah dari perbendaharaan kata itu. Syarat-syarat adalah tag yang dipaparkan pada frontend dan yang menyediakan pautan kepada semua nod yang mengandungi tag tertentu (s).

Sebagai contoh, kami telah mencipta satu jenis kandungan dan kini kami mahu menambah tag kepada nod itu jenis kandungan. Kita mahu menggunakan istilah dari baru diwujudkan contoh Bandar perbendaharaan kata kita. Oleh itu, kita klik pada tab Struktur dalam bar navigasi atas panel admin. Pada halaman yang terbuka kita klik pada jenis kandungan dan pada halaman seterusnya kita klik pada butang menguruskan medan untuk jenis kandungan tertentu. Pada halaman dengan bidang kita menaip nama medan dalam kawasan teks untuk Tambah medan baru. dan dari Pilih jenis medan menu drop-down kita memilih rujukan Term. Dengan jenis medan ini, anda boleh memilih dari tiga widget yang berbeza: Pilih senarai. Kotak / butang radio. widget jangka auto lengkap.

Dengan widget Autolengkap widget jangka (tagging) semasa membuat nod / pengeditan, anda boleh menambah tag yang tidak wujud dalam kumpulan perbendaharaan kata. Istilah ini akan secara automatik ditambah dalam perbendaharaan kata apabila nod disimpan. Sebagai contoh, kita hanya New York dan London sebagai istilah dalam Bandar perbendaharaan kata. Apabila kita membuat / mengedit nod kita boleh menambah Paris sebagai tag, walaupun pada hakikatnya ia tidak wujud sebagai istilah dalam kumpulan perbendaharaan kata. Ia akan ditambah secara automatik. The Autolengkap jangka widget juga berguna, jika anda telah diberi peranan pengguna keizinan untuk mencipta edit content / dan anda mahu pengguna daripada peranan yang dapat menambah tag yang tidak wujud sebagai istilah dalam kumpulan perbendaharaan kata, tetapi anda don 't mahu mereka dapat mengedit tetapan taksonomi. Yang dipratatarajahkan artikel jenis kandungan yang datang dengan Drupal mempunyai bidang rujukan Term ditambah dengan widget jangka Autolengkap; ia dikonfigurasi untuk bekerja dengan Tag perbendaharaan kata dipratatarajahkan.

Dengan senarai Pilih dan butang / radio Kotak Widget hanya syarat yang sedia ada boleh dipilih semasa membuat / nod penyuntingan. Dengan senarai Pilih widget menu drop-down boleh didapati pada membuat / mengedit borang untuk nod. Itu menu drop-down anda boleh memilih syarat-syarat yang ada dalam perbendaharaan kata tertentu. The Kotak butang / radio widget adalah sama, tetapi dalam kes ini, syarat-syarat boleh dipilih dengan menandakan butang radio masing-masing pada borang penyerahan.

Selepas anda memilih klik widget pada butang Simpan dan anda akan secara automatik dibawa ke halaman dengan tetapan medan untuk bidang rujukan jangka:

Dari Perbendaharaan Kata Menu drop-down memilih perbendaharaan kata yang anda mahu gunakan. Kemudian klik pada butang Simpan tetapan lapangan. Ini secara automatik akan memaparkan tetapan umum untuk jenis bidang (rujukan Term). Daripada Jumlah nilai drop-down menu anda boleh memilih bilangan tag yang boleh dimasukkan dalam setiap nod itu jenis kandungan:

Jika anda mahu menggunakan lebih daripada satu kumpulan perbendaharaan kata dengan jenis kandungan tertentu, hanya tambah lagi bidang rujukan Term.

Apabila medan ditambah kepada jenis kandungan, apabila anda mencipta / mengedit nod itu jenis kandungan anda boleh menambah tag dari perbendaharaan kata, yang kautunjukkan ke padang.

Sudah tentu, anda juga boleh memasukkan istilah taksonomi dalam menu, sebagai contoh. Hanya nyatakan laluan jangka apabila anda menambah pautan ke menu tertentu. Untuk maklumat lanjut mengenai menu menyemak tutorial kepada pengurusan menu dalam Drupal.

Artikel berkaitan

Tim millwood drupal hostingkeluk pembelajaran adalah terkenal tetapi Tim Millwood berhujah bahawa Drupal tidak begitu menakutkan, dan menunjukkan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk membina Pengetahuan lembaga kerja diperlukan. pembangunan web asas dan ...
Field contoh drupal hostingApabila kita pergi ke / / / jenis / / artikel / bidang admin jalan struktur mengurus dan menggunakan Tambah pilihan bidang baru atau Tambah pilihan bidang yang sedia ada, adakah itu mencipta medan atau mencipta medan kejadian atau melampirkan bidang ...
laman bertab hosting drupalUntuk memastikan pengalaman membaca yang besar untuk beberapa posting blog yang panjang dan kaya dengan kandungan, sebahagian besar daripada anda boleh memilih untuk menambah muka surat untuk mereka. Tetapi sebenarnya, anda juga boleh membahagikan kandungan ke dalam ...
Menambah halaman baru dalam hosting drupalTutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menambah halaman baru dan tab menu baru menunjuk ke halaman untuk laman web Drupal anda. Dalam usaha untuk melakukan ini: Log masuk ke antara muka backend Drupal anda; Klik pada...
carian adat blok drupal hostingDicatat oleh Susan Rosie Pada 26 Mei 2015 2015-05-26T14: 28: 40 + 00: 00 Drupal membahagikan halaman web di beberapa kawasan, termasuk sidebar, footer dan header, yang memegang blok untuk paparan pelbagai ...