glossary Smart drupal hosting

Dokumentasi untuk Server Administrators

Kawasan ini menawarkan dokumentasi untuk tugas-tugas biasa pentadbir server menggunakan modul Smart Glosari.

Pemasangan Modul

 • Untuk menggunakan modul ini anda perlu sudah mempunyai SKOS-tesaurus melalui SPARQL-titik akhir untuk mengakses data yang
  (Mis PoolParty).
  Untuk ujian-tujuan anda boleh menggunakan vocabulary.semantic-web.at/PoolParty/sparql/semweb atau poolparty.reegle.info/PoolParty/sparql/glossary (Thesaurus pada tenaga bersih) sebagai terbuka SPARQL-titik akhir.
 • Jika anda mahu memaparkan tambahan data terbuka berkaitan, pautan tersebut perlu dibentangkan di bahagian dalam Thesaurus.
 • The "penyambung Semantik" -module (https://drupal.org/project/semantic_connector) perlu dipasang dan diaktifkan.
 • Jika anda ingin memaparkan pelayar berhubung dalam glosari, perpustakaan VisualMapper itu perlu disalin ke "laman web / semua / perpustakaan / visual_mapper".
  Perpustakaan ini adalah percuma untuk digunakan tetapi hanya boleh didapati dengan menghubungi salah satu daripada pengawal yang bertanggungjawab modul ini. (A platform untuk memuat turun perpustakaan akan disediakan dalam masa terdekat)
Smart glossary drupal hosting untuk ini

Memasang dan membolehkan pertama modul dari "Keperluan" -Senarai atas dan kemudian pelepasan yang paling baru-baru ini "SmartGlossary" -module (Lihat https://drupal.org/documentation/install/modules-themes/modules-7 bagi lagi maklumat.)

Dokumentasi untuk Sistem Pengurusan Kandungan Pentadbir

Kawasan ini menawarkan dokumentasi untuk tugas-tugas biasa seorang pengurus kandungan menggunakan modul Smart Glosari.

Membuat Konfigurasi Smart Glosari

Untuk mengakses modul konfigurasi dalam menu pentadbiran, klik "Tatarajah" -> "Semantik Drupal" -> "Smart Glosari".

Laman berikut menunjukkan senarai semua konfigurasi Glosari Smart sudah dicipta dengan kemungkinan untuk mengedit, klon atau memadam mana-mana daripada konfigurasi sedia ada.

Untuk menambah tatarajah baru, klik "Tambah konfigurasi Smart Glosari" di bahagian atas.

Setiap konfigurasi Smart Glosari perlu mempunyai sekurang-kurangnya nama konfigurasi, jalan asas, sambungan kepada SPARQL-titik akhir dan pemetaan bahasa minimum untuk bekerja.
Kawasan tetapan konfigurasi terdiri daripada lima sub-bidang:

tetapan sambungan
Di sini anda boleh memuat memuatkan titik akhir SPARQL, yang sudah digunakan sebelum ini, atau menambah yang baru. SPARQL titik akhir yang dipilih perlu mengandungi data dalam SKOS-format.

Bahasa dan kata-kata tetapan
Untuk setiap bahasa yang terdapat dalam sistem Drupal anda, anda boleh memberitahu konfigurasi Smart Glosari anda bagaimana untuk bertindak.

Dalam bidang kod bahasa yang glossary anda boleh menambah satu atau lebih bahasa iso-kod untuk dipaparkan.

Sebaik sahaja lebih daripada satu bahasa dipilih, pengguna anda akan mendapat kemungkinan untuk memilih bahasa glosari.
Contoh: Jika anda mempunyai hanya satu halaman English Drupal tetapi mahu glossary anda masih boleh didapati dalam bahasa Inggeris, Jerman dan Sepanyol, anda akan memasukkan "en, de, es" ke dalam bidang kod bahasa glossary.
Semua kata-kata yang statik Glosari Smart anda boleh disesuaikan di sini juga.

Smart glossary drupal hosting Setiap konfigurasi Smart Glosari

tetapan Mapper Visual
Jika perpustakaan VisualMapper dipasang dalam hal Drupal anda (seperti yang diterangkan dalam modul pemasangan bab), pelbagai parameter mengenai bagaimana VisualMapper harus dipaparkan boleh dikonfigurasikan di sini.
Ini termasuk warna, saiz dan bagaimana sub-elemen VisualMapper harus sejajar:

Tetapan lanjutan
Tab ini membolehkan untuk menambah pautan ke fail / XML RDF data yang sedang ditonton atau terus kepada SPARQL-titik akhir yang digunakan.
Rundingan kandungan juga disokong.
Jika anda menampal teks yang dicipta secara automatik (bergantung kepada basepath yang dimasukkan sebelum ini) ke dalam fail .htaccess, anda menawarkan pengguna anda kemungkinan untuk melihat butiran konsep seperti RDF atau N3 langsung dengan menambah ".rdf" atau ".n3" kepada URL sesuatu konsep dalam Glosari Smart anda.
Untuk dapat untuk menunjukkan huruf mempunyai konsep di bawah dalam senarai abjad bagi Glosari Smart, maklumat tentang watak pertama prefLabel konsep mendapat cache.
Contoh: Jika huruf "X" dikelabukan dalam senarai tetapi satu konsep bermula dengan X telah ditambah ke dalam data baru-baru ini, anda mungkin perlu klik "Kemas kini senarai aksara sekarang" untuk membina semula cache maklumat watak.

sambungan modul semantik
Sebaik sahaja lebih daripada satu sub-modul Penyambung Semantik dipasang, anda boleh membuat keputusan jika dan bagaimana modul ini perlu saling berkaitan. Sebagai contoh melompat dari Glosari Smart kepada senarai kandungan yang ditandai dengan konsep yang sedang ditonton.

Nota: Selepas anda membuat konfigurasi Smart Glosari baru atau mengedit basepath konfigurasi yang sedia ada, pastikan untuk membersihkan cache Drupal (cache menu) untuk membuat sistem yang mencerminkan perubahan anda.

Memaparkan Smart Glosari Dibuat kepada Pengguna

Glosari Smart anda tersedia di jalan yang dikonfigurasi secara automatik, selepas anda membuat konfigurasi Glosari Pintar dan mengosongkan cache, tiada muka surat tambahan atau blok perlu ditambah.

Dokumentasi untuk Pengguna Sistem

Kawasan ini menawarkan dokumentasi mengenai bagaimana untuk menggunakan Glosari Smart betul.

Menggunakan Glosari Smart

Ini adalah bagaimana Glosari Smart dalam kombinasi dengan perpustakaan VisualMapper boleh kelihatan seperti:

Terdapat tiga cara utama menggunakan Glosari Smart:

 • Dengan klik pada salah satu huruf di atas visualisasi senarai semua konsep bermula watak yang dipilih akan dipaparkan. Dari sana anda boleh pilih konsep untuk memaparkan maklumat untuk.
 • Anda boleh mencari satu konsep tertentu dalam medan teks di atas visualisasi. Jika mana-mana konsep yang hampir sama input anda boleh didapati anda akan ditawarkan senarai konsep disyorkan. Dengan memilih konsep dalam senarai anda bergerak ke halaman butirannya di dalam Glosari Smart.
 • Anda boleh menyemak imbas melalui seluruh perbendaharaan kata dengan klik pada yang sesuai konsep bulatan dalam visualisasi. Setelah anda menemui apa yang anda mencari untuk klik pada "Show definisi" untuk menerima maklumat tambahan mengenai konsep yang dipilih. Jika tambahan "Show kandungan" -button tersedia, butang ini akan membawa anda ke kandungan di laman web yang berkaitan dengan konsep yang dipilih mis kandungan yang ditandai dengan konsep itu. Dalam apa-apa kes adalah tidak jelas butang bantuan boleh ditemui di sebelah butang ini memberikan maklumat tambahan tentang bagaimana untuk menggunakan visualisasi dengan betul.
Menonton video ini!

Artikel berkaitan

Pasang terbuka menyiarkan di hosting drupalPengenalan Drupal adalah perisian percuma, sumber terbuka sistem pengurusan kandungan (CMS) yang membolehkan individu atau masyarakat dari pengguna mudah menerbitkan, mengurus dan mengatur pelbagai kandungan ...
Acara berulang drupal hostingBagaimana kita menjaga laman web ini berjalan? Siaran ini mungkin mengandungi pautan affiliate - kos adalah sama kepada anda, tetapi kita akan mendapat yuran rujukan. Pampasan tidak menjejaskan kedudukan. Terima kasih! Jika anda telah menggunakan ...
Galeri mudah modul drupal hostingModul ini menyediakan integrasi antara Juicebox HTML5 perpustakaan Galeri responsif yang popular dan Drupal. Juicebox adalah dalam pelbagai cara pengganti Simpleviewer dan menawarkan berkuasa ...
E dagang hosting drupalJika anda mempunyai laman web Drupal dan sedang mempertimbangkan membuka sebuah kedai e-Perdagangan, anda akan gembira untuk mengetahui bahawa modul boleh didapatkan untuk membantu anda mencipta laman web yang sesuai untuk menjual produk. Dalam ...
Suapan xml penghurai drupal hostingBerikut adalah pengenalan ringkas kepada RSS Feeds, bagaimana ia berfungsi, dan mengapa ia digunakan. Apakah yang dimaksudkan dengan RSS Feed? RSS (Really Simple Syndication) suapan adalah cara untuk anda untuk memberitahu pelawat anda dan ...