Field alat drupal hosting

Pengenalan

An pelaksanaan carian yang berkesan adalah salah satu tugas yang paling sukar dalam pembangunan, tetapi ia juga kunci kepada kejayaan banyak laman web dan aplikasi. Satu carian pantas dan mendapatkan semula hasil yang berkaitan memberi kesan kepada kualiti perkhidmatan pelanggan agar pelawat cekap boleh mencari kandungan yang mereka cari.

laman web trafik yang tinggi dan tapak dengan pertanyaan carian struktur berjalan dalaman sukar menentang pangkalan data yang boleh menjejaskan prestasi keseluruhan. Untuk menyelesaikan masalah ini dan mengurangkan beberapa pertanyaan kepada pangkalan data kita boleh memperluaskan fungsi Drupal standard menggunakan platform carian yang berbeza. Juga, penyelesaian ini menyediakan fungsi yang lebih fleksibel seperti carian yang faceted, kabur, atau diterbalikkan.

Alat Field drupal hosting hasil yang relevan menjejaskan

Dalam artikel ini kita menyifatkan paling berguna dan mudah untuk mengintegrasikan dengan enjin carian Drupal. Secara keseluruhan, kami membuat kajian semula kekuatan dan kelemahan sistem yang berbeza bergantung kepada keperluan projek.

Pada peringkat reka bentuk laman kita perlu memikirkan apa yang akan dapat untuk mencari pelawat laman web kandungan dan kemudian memikirkan cara yang terbaik untuk melaksanakannya bergantung kepada keperluan kami.

Core Cari

Drupal datang dengan modul carian terbina dalam, yang mungkin cukup untuk laman web kecil atau laman web dengan struktur yang mudah. Tetapi ia tidak memberi banyak penyesuaian (sebagai contoh, anda mungkin ingin memaparkan pelbagai jenis produk, bergantung kepada peranan pengguna, atau anda mungkin mahu memperkenalkan klasifikasi faceted). Modul ini boleh berfungsi dengan baik dalam trafik yang tinggi dan laman web yang besar kerana semua pertanyaan yang berjalan melalui pangkalan data. Untuk laman web skala besar dengan banyak kandungan, pilihan ini berpotensi memakan sumber pelayan anda dan melambatkan laman web.

Search API

Untuk projek-projek yang lebih rumit kita mempunyai salah satu modul yang paling berkuasa dan amat diperlukan untuk Drupal - Wego API. Ia adalah satu set perkakas untuk membuat carian pada laman Drupal dan modul ini juga boleh mengintegrasikan alat carian yang lain di laman web anda. Ia mempunyai sokongan perkhidmatan carian tambahan berbeza, seperti Sphinx atau Solr (senarai penuh projek yang disokong boleh didapati di sini), mengintegrasikan dengan modul Views dan memahami seni bina kandungan Drupal serta. Drupal 8 versi modul datang dengan banyak perubahan. Pada mulanya, Drupal 7 mempunyai 2 modul untuk integrasi dengan Solr - salah satu enjin carian yang paling popular: API Carian dan Apache Solr Search. Sekarang Mencari API adalah satu-satunya modul integrasi dengan Solr dalam Drupal 8. Juga, versi baru modul datang dengan out-of-the-box backend carian yang menggunakan pangkalan data Drupal sendiri. Pada masa ini modul ini digunakan oleh 7-8 beribu-ribu laman web, tetapi ia masih pada peringkat beta, jadi ia akan mengambil sedikit masa untuk melepaskannya.

hosting

Penyelesaian yang paling mudah dan paling ringan keperluan hosting Pangkalan Search API. Kerana ia berkata di laman modul: 'Oleh itu adalah alternatif yang murah dan mudah untuk hujung belakang seperti Solr, tetapi juga boleh menjadi pilihan yang hebat untuk tapak yang lebih besar jika anda tahu apa yang anda lakukan. Modul ini dibina untuk penyelesaian carian modul Search API. Ia menyediakan carian yang lebih kuat daripada Drupal ditawarkan carian teras out-of-the-kotak dan boleh digunakan pada mana-mana laman web Drupal dan persekitaran hosting.

Google Custom Search

Satu lagi pilihan yang baik untuk laman web kecil adalah enjin carian crawler berdasarkan, sebagai contoh, Google Custom Search. Ia merupakan satu carian terbenam yang bergantung kepada pihak ketiga Google crawler dan sitemap.xml data merangkak melalui laman web. Terdapat beberapa kelebihan menggunakan enjin ini.

Pada mulanya, anda tidak perlu menyimpan indeks carian kerana ia datang daripada perkhidmatan Google. Juga, anda boleh mengintegrasikan dengan sitemap XML untuk kawalan yang lebih baik yang kandungan diindeks. Akhir sekali, satu proses pencarian cenderung untuk direalisasikan segera.

Kelemahan pendekatan ini adalah bahawa ia tidak menyediakan kawalan ke atas proses carian, sebagai contoh, untuk carian keputusan perintah atau bagaimana keputusan dipaparkan dan pendekatan ini tidak mempunyai carian faceted atau berdasarkan bidang.

Biasanya hasil carian muncul dalam iframe atau halaman lain, tetapi versi yang dibayar daripada Google Custom Search membolehkan anda untuk membangunkan antara muka pengguna anda sendiri untuk hasil carian.

Platform Carian luaran

Sebuah enjin carian yang berjalan di luar Drupal pada pelayan web anda adalah salah satu alat yang paling maju untuk carian laman web ini.

Katakan, jika anda mempunyai beberapa ribu rekod, ia tidak menakutkan. Jika anda mempunyai beberapa beratus-ratus beribu-ribu atau berjuta-juta rekod, pertanyaan MySQL akan mengambil banyak masa. Caching tidak selalu menyelamatkan keadaan. Di sini enjin carian boleh menunjukkan dirinya dalam semua kemuliaan itu.

Sebaliknya, enjin ini boleh menjadi sukar untuk menggunakan jika laman web anda dihoskan pada standard kongsi PHP / MySQL hosting, sebahagian daripada mereka mungkin memerlukan anda untuk memasang perpustakaan tambahan.

Solr - penyelesaian yang berdasarkan Lucene - adalah salah satu enjin carian yang paling terkenal, ketara memperluaskan keupayaannya. Ia adalah pelayan perusahaan peringkat yang berasingan yang menyediakan suatu perkhidmatan carian web. Standard Solr menerima dokumen melalui HTTP dalam format XML dan mengembalikan hasil melalui HTTP (XML, JSON atau format lain). Ia menyokong sepenuhnya kelompok dan replikasi merentasi pelbagai pelayan, menyokong carian faceted dan penapisan, mempunyai alat konfigurasi lanjutan.

Satu lagi penyelesaian untuk pelayan carian adalah ElasticSearch. Ia adalah satu REST berdasarkan, diedarkan enjin carian yang turut dikuasakan oleh perpustakaan Lucene. Ia menawarkan terbina dalam JSON + HTTP API.

Solr lebih berorientasikan pada carian teks semasa Elasticsearch sering digunakan untuk prestasi yang lebih baik dalam menyoal analisis, penapisan, dan perkumpulan. Membandingkan mereka kedua-duanya, Elasticsearch adalah pilihan yang lebih baik untuk aplikasi yang memerlukan bukan sahaja carian teks tetapi juga carian siri masa kompleks dan kesatuan.

Kedua-dua enjin carian menyokong kelompok dan seni bina diedarkan. Elasticsearch adalah mudah untuk skala dan ia sangat berguna apabila ia datang untuk menggunakan kes-kes di mana kelompok besar diperlukan. Ia mempunyai komponen terbina dalam dipanggil Zen yang menggunakan mekanisme penyelarasan dalaman sendiri untuk menangani keadaan kelompok.

Solr menyokong diedarkan mod penempatan SolrCloud, bergantung kepada Apache ZooKeeper.

kesimpulan

Menjumlahkan semua di atas, dalam artikel ini kami meliputi beberapa pendekatan menganjurkan carian pada laman Drupal.

Untuk laman web kecil kita boleh menggunakan terbina dalam carian Drupal atau gabungan Search API dan pangkalan data, yang memberikan kita lebih banyak fungsi.

Bagaimanapun, Pengorek Search Engine boleh menjadi satu lagi penyelesaian yang baik dan yang boleh mengurangkan beban pelayan pangkalan data.

Untuk laman web dengan banyak kandungan dan pelawat kita boleh melaksanakan hujung belakang pencarian luar. Walaupun enjin carian mungkin sukar untuk menggunakan jika laman web anda dihoskan pada standard PHP istirehat / MySQL, masalah ini boleh diselesaikan dengan tuan rumah web luar.

Di kalangan masyarakat Drupal yang Solr adalah enjin carian yang paling popular, ia mempunyai beberapa besar modul tambahan, sebagai contoh, untuk integrasi dengan Commerce atau Ubercart, ciri-ciri auto-lengkap, carian geo dan lain-lain. Jadi, jika anda sedang mencari penyelesaian turnkey, Apache Solr mungkin choiсe baik untuk anda.

Satu lagi pilihan yang baik adalah ElasticSearch, sering digunakan dalam menyoal analitikal dan perkumpulan kerana pengagregatan dan serapan ciri-cirinya. Satu modul untuk integrasi dengan Drupal - Penyambung elasticsearch - menyokong carian faceted, integrasi dengan pemantau, auto-lengkap dan lokasi ciri-ciri.

Menonton video ini!

Artikel berkaitan

Aspek carian apache Solr drupal hostingNota: terima kasih khas tambahan untuk Doug Vann untuk memberikan motivasi untuk akhirnya hantar post blog ini! Pada awal 2016, apabila API Carian dan modul Solr berkaitan untuk Drupal 8 adalah pada awal alpha ...
Drupal hosting dengan sslHTTPS adalah protokol yang menyulitkan permintaan HTTP dan jawapan mereka. Ini memastikan bahawa jika seseorang mampu untuk berkompromi rangkaian antara komputer anda dan pelayan anda meminta ...
Mengapa menggunakan wordpress lebih hosting drupalDicatat oleh Tom Ewer pada 6 Ogos 2015 Jika anda berada di tempat di mana anda ingin memulakan blog, sama ada atas sebab-sebab profesional atau peribadi, pilihan terbaik anda adalah sebuah laman web sendiri menjadi tuan rumah ...
Kata kunci seo drupal hostingSEO adalah singkatan untuk "pengoptimuman enjin carian" atau "enjin carian pengoptimum." Membuat keputusan untuk menyewa SEO adalah satu keputusan yang besar yang berpotensi untuk memperbaiki laman web anda dan menjimatkan masa, tetapi anda juga boleh ...
Item setiap halaman drupal hostingBerjaya Drupal Hosting membolehkan anda untuk memberi tumpuan kepada laman web anda dan tidak pelayan anda. Anda tidak perlu bimbang tentang keperluan pelayan Drupal asas atau my.cnf maju konfigurasi MySQL, kami telah ...